Alerta de fraus en cursos de formació bonificada i adaptació a la llei de Protecció de Dades

En les darreres setmanes ens han arribat diferents campanyes agressives per part d'empreses que ofereixen consultories de caràcter gratuït o amb un preu molt reduït en contractar cursos de formació. Els serveis que aquestes empreses estan oferint estan considerats frau a la Seguretat Social:
 
  • Adaptació de la Protecció de Dades utilitzant formació bonificada. Des del 2019 la Fundae (fundació Estatal per a la formació en l'Ocupació) està realitzant campanyes informatives avisant a empreses i assessors sobre el frau que suposa fer servir  la formació bonificada per sufragar el cost de la implantació dels serveis de protecció de dades.
  • Implantació del Protocol d'assetjament sexual i per raó de sexe en contractar una formació. Des de l'aprovació el 2022 de l'obligació que tenen totes les empreses d'impartir formació en assetjament sexual i per raó de sexe, diferents empreses de formació estan comercialitzant un protocol d'assetjament sexual a canvi de realitzar un curs bonificat. Recordem que el protocol d'assetjament sexual és obligatori des del 2007 i és obligatori implantar-lo i fer un seguiment anual de les possibles denúncies.
 
A continuació trobarà part del text de la notificació emesa per Fundae que pot, així mateix, trobar a la seva pàgina web: "La Fundació Tripartida per a la Formació en l'Ocupació adverteix empreses i consultors, a tots els gestors de formació per a l'ocupació del sistema de bonificacions d'àmbit estatal, sobre l'existència d'entitats que de manera gratuïta ofereixen serveis d'implantació, auditoria i assessoria jurídica en matèria de protecció de dades de caràcter personal,  que a la pràctica financen aquests serveis amb càrrec al crèdit assignat per a la formació, un fet que pot arribar a ser constitutiu de frau".
 
Si ha contractat algun servei sota aquestes condicions i necessita que l'assessorem pot posar-se en contacte amb nosaltres o amb el nostre departament tècnic.
 
D'altra banda, algunes companyies estan duent a terme campanyes enganyoses que ofereixen serveis de desconnexió digital a empreses que no estan obligades a implementar-los i l'exclusió de llistats d'incompliment que no existeixen, també a un preu reduït:
 
  • Serveis de desconnexió digital. Algunes empreses ofereixen ofertes del servei de desconnexió digital a un preu tancat, assegurant que totes les empreses estan obligades a implementar-lo. Aquest argument és fals: en realitat, no totes les empreses han d'implantar mesures de desconnexió digital, sinó que només estarien obligades aquelles que realitzen el teletreball. I, perquè es consideri teletreball, no parlem d’aquelles empreses que permeten treballar algun dia a la setmana als seus empleats: parlem d’un mínim del 30% de la jornada o el percentatge proporcional equivalent en funció de la durada del contracte de treball, segons marca la Llei del treball a distància.
  • Llistats d'incompliment de Protecció de Dades. Altres companyies duen a terme polítiques molt agressives que consisteixen a realitzar crides que tracten de fer creure a l'empresa afectada que un tercer ha cedit les seves dades, argumentant que estan en un llistat d'empreses que incompleixen la Llei de Protecció de Dades. Vigila: es tracta d'una pràctica fraudulenta, ja que aquests registres no existeixen.
Si has contractat algun servei sota aquestes condicions i necessites que t'assessorem, pots posar-te en contacte amb el departament de Protecció de Dades de CINC Assessoria:
 
rgpd@cinc.es
 
933 030 060
972 940 940
972 505 100
 

Segueix llegint

Veure-les totes
juny 12, 2023

Entrevista a Oli&Carol

Entrevistem a Olímpia i Carolina, fundadores de Oli&Carol. Aquesta petita empresa combina la seva constant preocupació pel medi ambient al costat del correcte desenvolupament dels més petits.
 
Llegeix més
CINC